Sararan Halı Nasıl Temizlenir?

Sararan Halı Nasıl Temizlenir?

Sararan Halı Nasıl Temizlenir?

Sararan Halı Temizleme
Sararan Halı Temizleme

Sararan halı nasıl temizlenir? Halı sararması nasıl geçer? Halınız temizledikten sonra sarardı mı? Uzmanından tavsiyeler burada!!!

öneri: https://www.ardihaliyikama.com/kategori/pratik-bilgiler/

Böyle bir durumda halıyı o halde bırakmak istemezsiniz –rengini eski haline getirmek istersiniz. Ama önce, farklı halı sararma türlerini ve bunlarla nasıl başa çıkılacağını bilmeniz gerekir.

Halılar normal lekelerden, kimyasal veya fenolik etkileşimlerden etkilenerek sararabilir.

Temizledikten sonra halınızda sarı çizgiler görürseniz endişelenmenize gerek yoktur. Lekeyi diğer yöntemlerin yanı sıra asitle durulama, ekstraksiyon temizleme, izopropil alkol, sirke ve sitrik asit kullanarak temizleyebilirsiniz.

Öte yandan bazı kimyasal halı sararması sorunları maalesef giderilemez. Halınızı boyamanız veya yenisiyle değiştirmeniz gerekebilir.

Halının sararma türlerine, renk değişiminin nedenlerine ve halınızın nasıl yenileneceğine detaylı bir şekilde bakalım.

Halı Sararması Nedir?

Halı sararması, sarı lekeli veya benekli halıların renginin değişmesidir.

Halı liflerini boyayan maddelerden veya halıyı üretmek için önceden var olan bir kimyasaldan kaynaklanabilir. Bazen halıyı temizledikten sonra üzerinde sarı çizgiler görünebilir.

Çeşitli Halı Sararma Türleri

Normal halı sararması

Normal halı sararması, sıradan maddeler halınıza uygulandığında ortaya çıkar. Evcil hayan idrarı halının rengini değiştirirken, katran lekeleri sarı bir döküntü bırakır. Fitilleme ayrıca temizlendikten sonra normal halının sararmasına neden olabilir.

Ayrıca halınızın trafiğe maruz kalan kısımlarında kir ve diğer kalıntılar birikir. Bir süre sonra renk değiştirir ve sararabilir. (Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için her zaman en az 6 ayda bir halılarınızı profesyonel bir serviste derinlemesine temizletmeniz önerilir.) Bu, korunan kısmın rengi ile maruz kalan kısmın rengi arasında bir eşitsizliğe neden olur.

Bazı prosedürler normal sarı halı lekelerini düzeltebilir ve halıyı orijinal rengine döndürebilir.

Kimyasal Sararma

Kimyasallar liflerin bileşimini değiştirdiğinde meydana gelir. Yüksek ph veya alkali deterjanlar ve kabartma tozu gibi kimyasal maddeler, temizledikten sonra halınızda sarı leke bırakabilir.

Çoğu kimyasal halı sararması, asit bazlı bir çözelti uygulanarak düzeltilebilir.

Fenolik Sararma

Fenolik sararma, bir tür kimyasal sararmadır. Butillenmiş hidrokstoluen (BHT) içeren halılarda oluşur.

BTH’li halılar yeterli nefes alma alanı gerektirir. Üzerine mobilya gibi nesneler konulduğunda kapalı alan yeterli hava almaz. BTH reaksiyona girer ve halının sararmasına neden olur.

Fenolik sararmanın halınız üzerindeki etkilerini tersine çevirmek zor olabilir. Halının havaya maruz kalması renginin kademeli olarak yenilenmesine yol açabilir. Sitrik asit ayrıca fenolik sararmayı tedavi etmek için de kullanılabilir. Ancak, bu işlemlerin işe yarayacağının garantisi yoktur.

Bazı durumlarda halıyı boyatmanız veya değiştirmeniz gerekebilir.

Play

Halı Sararmasının Nedenleri

Halılar çeşitli nedenlerle sararabilir. Bunlardan bazıları:

Fitilleme

Bazen halınızdaki lekeler, hav aralıklarında yani derinlerdedir. Halı dolgusunun içine girmiş veya zemine yerleşmiş olabilirler.

Halınızdaki sarı bir lekeyi temizlediğinizde, yalnızca yüzeyini temizliyorsunuz. Birkaç gün sonra, altta yatan peddeki kir, halı liflerine ulaşır ve leke aynı noktada yeniden ortaya çıkar.

Halınızı buharla temizlediğinizde de fitil oluşabilir. Halı temizlendikten sonra ıslak olduğu için altta yatan pedde kalan kir, halı liflerinden yukarı doğru hareket edebilir ve yüzeye ulaşarak sararma etkisine girebilir.

Karbonat

Halınızı karbonatla yıkayıp kuruduktan sonra halının orijinal rengi eski haline dönmelidir. Ancak bu her zaman gerçekleşmez. Karbonatın bazı durumlarda halınızı sararttığına şahit olabilirsiniz.

Halınızın rengini eski haline getirmek için suyla karıştırılmış beyaz sirke kullanın. Temizlemek için her kabartma tozu kullandığınızda, temizlik sonrası bir sirke çözeltisi de uygulayabilirsiniz. Bu işlem, halınızın renginin sararmasına engel olacaktır.

Foto Oksidasyon

Foto-oksidayson etkisi, halı güneş ışığına, normal ışığa veya atmosferik dumanlara maruz kaldığında ortaya çıkar. Foto-aksidasyon, yün, ipek ve polipropilen lifli halıların bozulmasına ve renginin solmasına neden olabilir.

Çoğu halıda daha yüksek miktarda sarı boya bulunur. Lifleri güneş ışığına maruz bıraktığınızda, diğer renkler solar ve arkasında sarı bir ton bırakır.

Floresan Parlatıcılar

Floresan parlatıcı maddeler ultraviyole ışığa maruz kaldıklarında sararır. Halı üreticileri bu maddeleri onaylamasa da, onlarla bazı temizlik ürünlerinde karşılaşabilirsiniz.

Bu tür temizlik ürünlerini halınıza uyguladığınız anda, sonuç büyük olasılıkla sararma olacaktır.

Yapabileceğiniz en iyi şey, satın aldığınız herhangi bir temizlik ürününün etiketini incelemek ve herhangi bir floresan parlatıcı madde içermediğinden emin olmaktır. Bu şekilde, halınızın rengini eski haline getirme zahmetinden kurtulabilirsiniz.

Alkali Temizleyiciler

PH seviyesi 10 veya daha fazla olan alkali temizleyiciler halınızın rengini değiştirebilir. Bu genellikle yün veya naylon lifli halılarda görülür.

Halınızın orijinal rengini eski haline getirmek için asitle durulama yapabilir veya nötrleştirici kullanabilirsiniz. Daha da iyisi, daha düşük ph seviyesine sahip bir temizlik ürünü kullanabilirsiniz.

HİZMETLERİMİZ:
  • Halı Yıkama
  • Koltuk Yıkama
  • Yorgan Yıkama
  • Battaniye Yıkama
  • Yastık Yıkama
  • Nevresim Yıkama
  • Stor Perde Yıkama
  • Zebra Perde Yıkama
  • Halı Tamiri
  • Halı Saçak Tamiri
İstanbul Stor Perde Yıkama

İstanbul stor perde yıkama hizmetleri, üstün kalitede hijyenik temizliği garanti ediyor. Stor perdeleri kolay yoldan [...]

İstanbul Koltuk Yıkama

İstanbul Koltuk Yıkama Fabrikası Pamuklu, kadife, viskon, ipek, yün, keten ve sentetik kanepeler için uygundur. [...]

Bambu Halı Yıkama

Bambu halı yıkama hakkında merak ettiklerinizi bu makalede sizler için derledik. Yün ve ipek karışımları, [...]

Sararan Halı Nasıl Temizlenir?

Sararan Halı Nasıl Temizlenir? Sararan halı nasıl temizlenir? Halı sararması nasıl geçer? Halınız temizledikten sonra [...]

Ataköy Halı Yıkama

Ataköy Profesyonel Halı Yıkama Servisi Ataköy halı yıkama hizmetleri 25 yılı aşkın süredir, yerel halı [...]

Halkalı Halı Yıkama

Halkalı Halı Yıkama Servisi mi Arıyorsunuz? Halkalı halı yıkama servisinde, size en iyi halı temizleme [...]

Butillenmiş Hidroksitoluen (BHT)

Butillenmiş hidroksitoluen, kontrplak, plastik ve çeşitli eşyalarda kullanılan bir koruyucudur.

BHT, lateks ve halı yapıştırıcılarının üretiminde kullanılan bir antioksidan ve ultraviyole inhibitörüdür. Bazen halı yastıklarında veya minderlerde halının ömrünü uzatmak için kullanılır.

BHT, fenolik sararmadaki ana bileşendir.

Doğal halı dolgusu küflenmeye yatkın olabileceğinden, çoğu sentetik malzemeden yapılmıştır. BTH’ye sahip halı yastıkları ile elyaflar uzun süre gaza maruz kalır.

Yeni bir halı döşediğinizde, liflerin gazın kimyasal kalıntılarını düşük seviyelerde atmosfere salması gerekecektir. BTH’nin nihayet dağılması birkaç haftaya kadar sürebilir.

Mobilyalarınızı kurulumdan hemen sonra halının üzerine yerleştirirseniz o alanı kaplar ve kapatır. Havalandırma olmayacak ve gaz liflerden dışarı atılmayacaktır. Halının sararmasına yol açan kimyasalda bir durgunluk meydana gelir.

Etkilenen bölgenin hava ile temasını sağlayarak fenolik sararmayı tersine çevirebilirsiniz.

BHT’nin yanı sıra, diğer özel yüzeyler, halının sararmasına neden olabilir. Halılar ve mobilyalar için kullanılan antistatik maddeler, kırışmaya dayanıklı cila, yumuşatıcılar ve alev önleyici maddeler halının renginin solmasına neden olabilir.

Silikon Koruyucu

Silikon bir polimerdir. Polimerler ısıya, ışığa ve kimyasallara maruz kaldıklarında bozulur ve oksitlenir. Silikon koruyucunun tüm bu elementlere maruz kalmasıyla oksidasyon meydana gelir ve sarıya döner.

Halı sararması özellikle silikon koruyuculu leke tutmayan naylon halılarda yaygındır.

Tezgah Yağı

Tezgah yağı veya değirmen yağı tafting makinelerinde kullanılan bir yağlayıcıdır. Tafting sırasında, dokuma tezgahı yağı bazen halıya dökülür. Bu dökülme, etkilenen bölgenin sararmasına neden olabilir.

Renk değişikliği genellikle düz çizgiler halinde görünür ve alan üzerinde yürüdükçe veya zamanla maruz kaldıkça koyulaşır.

Dökülmeler

Şekerli içeceklerden dökülmeler, uzun süre gözetimsiz bırakılırsa, halının renginin solmasına da neden olabilir.

Asfalt

Asfalt yollar yeni yapıldıklarında, ayakkabılar asfalt kalıntısına maruz kalabilir. Asfalt kalıntısı daha sonra içerideki halı ile temas eder ve bu da halının sararmasına neden olur.

Bu, en çok evin giriş alanlarına serilen halıları etkiler. Yaz gibi yüksek sıcaklıkların olduğu dönemlerde de sıklıkla görülen bir sorundur.

Ev Ürünleri

Liflerle temas ettiğinde halının renginin solmasına neden olabilecek ev ürünleri bulunur. Bu tür ürünlerin örnekleri, böcek öldürücüler, ev tipi ağartıcılar, gübreler, mobilya cilası ve bazı bitkisel besinlerdir.

Ayrıca bu ürünlerin bir kısmı benzoil peroksit içerir. Benzoil peroksitin bir sonucu olarak halınızda koyu sarı veya turuncu bir leke görülebilir. Zamanla leke rengi açılır. Bazen nokta etrafında turuncu bir halka bulunan sarı bir leke olarak görünür. Mavi halılarda leke pembe veya beyazımsı olabilir.

Nikotin

Neredeyse hemen tedavi edilmezse, sigara içmek halılarda kalıcı sarı çizgiler ve lekelere neden olabilir. Nikotinin neden olduğu lekelerden kurtulmak çok zordur.

Halınızın nikotin ile lekelenmemesini sağlamanın tek yolu, halınızı düzenli olarak temizlemektir. Etkili sonuçlar için profesyonel bir halı yıkama firması ile çalışabilirsiniz.

Kalıntı

Çoğu zaman halınızı temizledikten sonra kalıntılar kalır. Bu kalıntılar, kullandığınız şampuan, sabun veya halı temizleme ürünlerinden kaynaklanıyor olabilir.

Kalıntı yapışkan olduğu için ev terliklerinden toz ve kiri çeker. Bu kir, halının rengini değiştirir. Bu kalıntıların neden olduğu lekelerin oluşması günler veya haftalar alabilir.

Halının Sararması Nasıl Temizlenir?

Halının Sararması Nasıl Geçer?
Sararan Halı Nasıl Temizlenir?

Farklı sararma türleri bulunmaktadır. Bazı türler temizlenebilir. Bazılarının ise çaresi yoktur ve yalnızca önceden tedbirle önlenebilir. Halınız sarıya döndüyse yapmanız gerekenleri aşağıda sizler için derledik.

Not: Öncelikle bu makalede anlatılan yöntemlerin tamamı için geçerli olan bir konuyu hatırlatmak isteriz. Makalemizde de okuduğunuz gibi sararmanın onlarca sebebi olabilir. Bunu tespit etmek çok zordur. Her halının sararması giderilemez. Bu makalede anlatılan anlatımlar genel konuları içerir ve işletmemiz oluşabilecek zararlardan kesin olarak sorumlu tutulamaz. İşlem yapmadan önce mutlaka halınızın görünmeyen bir bölümünde test yapın. Her zaman en iyi seçeneğin uzman yardımı olacağını düşünün ve halılarınızı profesyonellere teslim edin. Rutin bakımları mutlaka yapın.

Halıdaki Sarı Lekeler Nasıl Temizlenir?

Ekstraksiyon Temizliği

Halınızın profesyonelce temizlenmesi fitillemeden kaynaklanan sararmayı ortadan kaldırabilir. Temizlik sırasında lekeli alanlar tedavi edilecek ve orijinal rengi eski haline getirilecektir. Bu, halınızın her yönünün eşleşen renklere sahip olmasına yardımcı olur.

Ekstraksiyon temizliği sadece halının üstündeki lekeyi çıkarmakla kalmaz, aynı zamanda buhar liflerin içindeki ve alt tabakadaki kiride çıkarır. Sonuç olarak, gelecekteki sararma konusunda endişelenmenize gerek kalmayacak.

Katran Yağı Lekeleri

Katran yağı lekeleri halınızda sarı bir tabaka bırakabilir.

Halınızda katran bulduğunuzda, aşağıdaki yöntemleri kullanarak lekeyi çıkarabilirsiniz.

  1. Katranı toplayın.
  2. Alanı bir havluyla kurulayın.
  3. Alanı vakumlayın.
  4. Lekeye halı temizleme solüsyonu veya bulaşık deterjanı sürün. Lekenin dış kısmından başlayın ve içe doğru hareket edin. Bu, katran lekesinin yayılmamasını sağlayacaktır.
  5. Alanı soğuk su ile durulayın.
  6. Leke çıkana kadar 1-5 arası adımları tekrarlayın.
  7. Halıyı bir el kurutma makinesiyle kurulayın veya etkilenen bölgeye temiz beyaz bir havlu koyun ve gece boyunca bırakın.
  8. Katran kalıntısı kalmadığından emin olmak için noktayı tekrar vakumlayın.

Temizleme solüsyonu lekeyi çıkarmadıysa, bölgeye tuvalet ispirtosu veya %3 hidrojen peroksit dökün. Birkaç dakika bekletin. Sonra bir kağıt havluyla kurulayın. Kurutma işlemini tekrarlayın.

Evcil Hayvan İdrarı

Evcil hayvan idrarı halının sararmasına neden olabilir. Bu karmaşadan kurtulmak için aşağıdaki talimatları uygulayın:

  1. Etkilenen bölgeyi beyaz bir bezle kurulayın –bu ıslaklığı emer.
  2. Başka bir beyaz bezi izopropil alkolle ıslatın.
  3. Etkinliği sağlamak için halının görünmeyen kısmında alkolü test edin.
  4. Sorun yoksa lekeye uygulayın.

Diğer Sarı Lekeler

Sentetik veya yün elyaflı halıların üzerindeki tanımlanamayan sarı lekeler limon suyu ve tuz kullanılarak giderilebilir. İşlem basittir:

  1. Sararmış alana limon suyu ve tuz karışımı dökün.
  2. Su ile durulayın.
  3. Sarı bölgeyi kurulamak için beyaz bir havlu kullanın.

Kimyasal Halı Sararması Nasıl Temizlenir?

Asit Durulama

Bazen alkali temizlik ürünleri halıların sararmasına neden olabilir. Alkalinin neden olduğu sararmayı düzeltmenin bir yolu asitle durulamaktır.

Asitle durulama, temizleme ürününü durulamak için asit bazlı bir ürünün kullanılmasını içerir.

Asit durulama sadece deterjan kalıntısını durulamakla kalmaz, aynı zamanda alkaliyi nötralize eder ve halı için kullanılan boyayı stabilize eder.

Yüksek PH’lı Deterjanlardan Kaçının

Asitle durulama, kimyasal sararmayı etkili bir düzeltme yöntemidir. Bununla birlikte, daha az alkali, nötr veya asidik deterjanlar kullanarak halınızın sararmasını önleyebilirsiniz.

Sirke

Halınızı temizlemek için karbonat kullanmak sararmaya neden olabilir. Temizlikte karbonat kullandıysanız ve halınızda sarı lekeler oluştuysa aşağıdaki yöntemleri değerlendirin.

  1. Bir kapta su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bazı uzmanlar bir ölçek su ve bir ölçek sirke kullanmanızı önerir. Bazıları ise üç ölçek su ve bir ölçek sirke kullanmanızı önerir. Güvende olmak için ikinci seçenekle başlayın.
  2. Çözeltiyi karbonat lekesine sürmek için bir sünger kullanın.
  3. Bölgeye beyaz havlu veya bezle baskı uygulayın. Leke kaybolana kadar işlemi birkaç kez tekrarlayın.
  4. Halınızın doğal olarak kurumasını bekleyin.

Alternatif olarak, bu yöntemide kullanabilirsiniz:

  1. Bir sprey kutusuna bir sirke ve su karışımı dökün.
  2. Etkilenen bölgeye solüsyonu püskürtün.
  3. Liflerde kir varsa temizlemek için hafif bir halı leke çıkarıcı kullanın ve kurumasını bekleyin.
  4. Halınızın rengi eski haline gelene kadar işlemi tekrarlayın.

Fenolik Sararma Nasıl Temizlenir?

Halınız fenolik sararma yaşadıysa, bununla başa çıkmanın birkaç yolu bulunmaktadır:

Sitrik Asit

Legal-pad sarısıdır.

Fenolik sararmayı gidermek için sitrik asit çözeltisi oluşturabilirsiniz –bunu yapmak için aşağıdaki adımları izleyin.

  1. 8 ila 10 yemek kaşığı sitrik asidi 1 galon sıcak suyla karıştırın.
  2. Solüsyonu bir siprey kutusuna dökün ve etkilenen bölgeye uygulayın.
  3. El kurutma makinesi veya beyaz havluyla kurulayın.
  4. Sitrik asit kalıntısını çıkarmak için birkaç kez vakumlayın.
Sararan Halıyı Nasıl Temizlerim?
Sararan Halıyı Nasıl Temizlerim?

Yeterli Maruz Kalma

Fenolik sararma kapalı alanlarda yeni meydana geliyorsa, etkilenen bölgeye havanın bırakılmasına yetecek kadar yer verilmesi onu tersine çevirecektir.

Bunu sağlamak için halıyı kaplayan mobilyaları ve her şeyi çıkarın. BHT havaya maruz kaldıkça, sararma yavaş yavaş kayolacaktır. Halınızın orijinal rengi eski haline geldiğinde, tekrar oluşmasını önlemek için zaman zaman kapalı alanları havalandırın.

Halı Boyama

Bazen fenolik sararma, onu havalandırdıktan veya sitrik asit kullandıktan sonra bile geçmeyecektir. Bu kalıcı renk bozulması, halı liflerinin bileşiminin değişmesi nedeniyle oluşur.

Diğer zamanlarda foto-oksidasyon meydana gelir ve halınızda sarı bir leke kalır.

Bu noktada halıyı naylon veya yün elyaflı ise boyayabilirsiniz.

Bir halıyı daha açık bir renge boyayamayacağınızı unutmayın. Yalnızca rengini daha koyu bir renge uydurmak için boyayabilirsiniz.

Halıyı Değiştirin

Her renk yenileme prosedürü başarısız olduysa, başka bir seçenekte halınızı yenilemek olacaktır.

Halı sararması sorunlu olabilse de çoğu kez doğru prosedürler kullanılarak düzeltilebilir.

Çeşitli faktörler halınızın sararmasına neden olabilir. Bu, özellikle açık renkli bir halınız olduğunda, leke daha görünür olacağı için can sıkıcı olabilir.

Bu lekelerin bir kısmı mağazadan satın alınan ürülerle çıkarabilirken, diğerleri profesyonel servis gerektirir.

Özellikle fenolik sararma olmak üzere diğer halı sararması sorunları her zaman tersine çevrilemez. Bu tür lekelerden kurtulmanın tek yolu, halıyı orijinal rengine uyacak şekilde boyamak veya yeni bir halıyla değiştirmektir.

Halı sararması çok yaygındır, ancak bu tür lekelerin tutulması ve çıkarılması o kadar zor olmamalıdır. İhtiyacınız olan tek şey, altta yatan nedeni ve halıyı orijinal rengine döndürmek için gereken uygun prosedürü bilmektir. Bunu bildiğinizde, halıya uygulanacak yöntemide bu makalede mutlaka bulacaksınız. Eğer bulamadıysanız bugün bizi arayın, teknisyenlerimiz her türlü sorularınıza yanıt vermek için sabırsızlanıyorlar.

Sağlıklı bir yaşam dileklerimizle – Ardi Halı Yıkama

 

Haz 29, 2021 @ 19:22
TIKLA ARA